Naleśniki serowe można przygotować z dowolnego sera, a także świeżych lub mrożonych warzyw według własnego gustu. W razie potrzeby zawiń w takie naleśniki jakieś nadzienie, na przykład mięso lub grzyby. Dzielę się moim przepisem!
Składniki
- mleko - 350 ml
- mąka (pszenna) – 60 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- ser (solidny) – 50 g
- koperek - 1 mała wiązka
- sól - 1 szczypta
- cukier - 1 art.
- Olej roślinny - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
W misce ubij kilka jajek, dodaj cukier i sól.
Dodaj całą objętość mąki i 1/3 mleka. Mieszaj trzepaczką, aż powstanie gęste ciasto bez grudek. Następnie wlej mleko, aż osiągniesz pożądany stopień gęstości.
Następnie wlej olej roślinny i wymieszaj ciasto.
Dodaj starty ser i drobno posiekany koperek. Wymieszaj i pozostaw ciasto na 15 minut do zaparzenia.
Nasmaruj gorącą patelnię olejem do smażenia i wlej trochę ciasta, rozprowadź na patelni. Smaż przez kilka minut na małym ogniu. Z drugiej strony smaż przez kolejną minutę lub półtorej.
Smaż naleśniki, aż skończy się ciasto. Podawaj je na ciepło lub na ciepło, możesz z kwaśną śmietaną.