Masz wolny wieczór? Przygotuj galaretkę śmietanową "Mozaika"dla dzieci. Na pierwszy rzut oka deser wydaje się skomplikowany. W rzeczywistości proces jest prosty, a nawet interesujący. Możesz użyć jednej dużej formy lub kilku porcji.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 200 ml na sztukę. Wstaw do lodówki, aby ostygła.
Wlej wodę do głębokiego rondla, wlej żelatynę i pozostaw na 15 minut do spęcznienia.
Na małym ogniu podgrzej masę przez kilka minut, ciągle mieszając. Poczekaj, aż wszystkie granulki rozpuścić i wyłączyć.
W osobnej misce wymieszaj śmietanę z cukrem.
Wlej żelatynę z wodą do śmietany, wymieszaj i ostudź.
Zastygłe kolorowe galaretki pokroić w drobną kostkę i ułożyć w przygotowanej formie.
Wlej mieszaninę żelatyny i śmietany, Wyślij do lodówki na 2-3 godziny.
Pokrój gotową galaretkę na kawałki, połóż na talerzu i udekoruj liśćmi melisy.