Moda na ciasta Bento rozprzestrzenia się po całym świecie z ogromną prędkością. Ale co, jeśli ktoś, do kogo adresowany jest deser, przestrzega PP lub jest na diecie? Istnieje mnóstwo" właściwych " przepisów na te słodkie Koreańskie ciasta. Jednym z nich dzielę się dzisiaj z wami!
Składniki
- mąka gryczana - 75 g
- jaja kurze - 3 szt.
- jogurt grecki - 180 g
- kakao - 25 g
- proszek do pieczenia ciasta - 9 g
- substytut cukru - 6 g
- Gruszka - 100 g
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- substytut cukru - 2 g
- ricotta - 200 g
- substytut cukru - 3 g
- olej kokosowy - 10 g
- barwnik spożywczy (opcjonalnie) – do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz jajka i jogurt grecki, wymieszaj. Stopniowo wprowadzaj mąkę pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia i substytut cukru. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka.
Wlać powstałe ciasto na małą blachę wyłożoną pergaminem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut (sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem), następnie lekko ostudzić i za pomocą okrągłego kształtu (Zwykle o średnicy 8-10 cm) wyciąć 3 małe ciasta.
Przygotuj nadzienie. Do ciasta według tego przepisu używam świeżej gruszki. Pokrój owoce na małe kawałki, włóż do rondla, dodaj ekstrakt waniliowy (można zastąpić cynamonem lub innymi ulubionymi przyprawami) i substytut cukru. Gotuj gruszkę na małym ogniu, aż będzie miękka. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
Aby uzyskać krem, wymieszaj ricottę, stopiony olej kokosowy i substytut cukru. Ubij powstałą masę blenderem, aż będzie gładka. Jeśli planujesz użyć kolorowego kremu do dekoracji ciasta, odłóż niewielką część kremu do osobnego pojemnika i pomaluj naturalnym barwnikiem spożywczym.
Złóż ciasto. Połóż pierwsze ciasto na podłożu, owiń taśmą octanową (możesz się bez niego obejść, ale w tym przypadku krem powinien być dobrze schłodzony). Posmaruj ciasto kremem łyżką lub torbą cukierniczą, zrób małe wgłębienie w kremie, włóż nadzienie gruszkowe, a następnie ponownie cienką warstwę kremu(około 60 g kremu zajmie pokrycie każdego ciasta). Przykryj konstrukcję drugim ciastem i powtórz procedurę. Połóż trzecie ciasto, lekko dociśnij, przykryj folią spożywczą i wyślij do lodówki na 3-4 godziny.
Gdy ciasto jest wystarczająco zaparzone, zdejmij folię spożywczą i taśmę octanową i przykryj ciasto cienką warstwą kremu ze wszystkich stron. Wyrównaj górną i boczną powierzchnię.
Udekoruj ciasto według własnego uznania-kremem barwionym barwnikami spożywczymi, świeżymi jagodami, posypką do ciasta itp.
Ostrożnie przenieś gotowe ciasto Bento do specjalnego pudełka lub pudełka na lunch.