Latem często robię desery z sezonowymi owocami i jagodami. Szczególnie moi domownicy uwielbiają sernik z malinami. Ciasto jest przygotowywane bez pieczenia i bardzo proste. Część musu świetnie się układa, ponieważ dodaję trochę żelatyny.
Składniki
dla podstawy:
- ciasteczka - 200 g
- masło - 100 g
- mleko - 3 art.
- orzechy - garść
do nadzienia:
- twaróg - 400 g
- ser śmietankowy - 200 g
- cukier - 100 g
- Malina - 1 szklanka
- żelatyna - 20 g
- woda (przegotowany) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Orzechy lekko podsmaż na suchej patelni.
Zmiel orzechy i ciasteczka w blenderze.
Połącz oba półfabrykaty, dodaj stopione masło i mleko.
Umieść powstałą masę na dnie formy, lekko ubijając.
Żelatynę zalej zimną wodą przez 10 minut.
Zmiel Maliny w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito.
W głębokiej misce połącz twaróg, ser śmietankowy i cukier.
Dodaj puree malinowe, żelatynę i ubij mikserem.
Włóż do formy z przygotowaną podstawą, spłaszcz i wstaw do lodówki na 6 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy