Naleśniki to popularne rosyjskie danie, którego korzenie sięgają starożytności. A dziś każda gospodyni ma swój ulubiony sprawdzony przepis. Ale dlaczego nie spróbować czegoś nowego? Na przykład przygotuj pyszne naleśniki miodowe na mleku!
Składniki
- mąka - 1,5 szklanki
- mleko (ciepły) – 500 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- miód (płynny) – 3 art.
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- masło (do smażenia) – 20 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj jajka, sodę i miód. Ubij trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach.
Dodaj połowę mleka i przesianą mąkę.
Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie.
Wlej pozostałe mleko i ponownie dobrze wymieszaj.
Nasmaruj patelnię olejem i podgrzej. Wlej trochę ciasta, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni.
Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor. Powtórz kroki z resztą ciasta.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy