Nie wiesz, jak zrobić cienkie naleśniki? Prawdopodobnie popełniasz błąd podczas wyrabiania ciasta. Powinien być umiarkowanie gruby i zawsze bez grudek. Zwróć także uwagę na specyfikę dodawania mleka!
Składniki
- mąka - 1 szkło
- jaja kurze - 3 kawałki
- mleko (ciepły) – 400 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- oliwa z oliwek - 1 art.
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą.
Dodaj oliwę z oliwek, połowę mleka i wymieszaj.
Dodaj wanilinę, przesianą mąkę i dobrze zagniataj masę, aż będzie gładka.
W małych porcjach wlej pozostałe mleko, dostosowując gęstość ciasta.
Posmaruj patelnię masłem i dobrze podgrzej. Wlej połowę kucharza, równomiernie rozprowadzając go na całej powierzchni.
Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz kroki z resztą ciasta.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy