Takie chude naleśniki są smaczne i pachnące, łatwo się smaży i nie pęka. Można w nich również owinąć różne nadzienia, zarówno słodkie, jak i słone. To najprostsze ze wszystkich naleśników, jakie znam!
Składniki
- mąka (pszeniczna) – 100 g
- skrobia - 25 g
- cukier - 2 art.
- sól - 1 szczypta
- Olej roślinny - 3 art. l
- woda - 350 ml
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce wymieszaj mąkę pszenną, cukier, sól i skrobię. Możesz wziąć ziemniaki lub kukurydzę.
Wlej suche składniki do wygodnego naczynia do wyrabiania ciasta. Wlej połowę wody, olej roślinny, ekstrakt waniliowy i zacznij mieszać trzepaczką.
Na początku ciasto okaże się bardzo grube, ale nie będzie w nim grudek.
Dodając pozostałą wodę, doprowadź ciasto naleśnikowe do odpowiedniej grubości. Przykryj miskę pokrywką i pozostaw na kwadrans do zaparzenia.
Aby usmażyć pierwszy naleśnik, możesz posmarować gorącą patelnię olejem. Następnie wlej niewielką ilość ciasta i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty. Z drugiej strony smaż naleśnik przez kolejną minutę.
Przepyszne ażurowe naleśniki można podawać na stole z miodem, dżemem, jagodami i owocami.