dania główne
09.06.2022
zapiekanka z twarogu z marchewką, ryżem i suszonymi owocami
1 godz. 0 min.
4 porcje
Ryż nadaje zapiekance twarogowej niezwykłą konsystencję tradycyjnego budyniu. Marchewki dają słodycz, smak i oczywiście piękny pomarańczowy kolor. A suszone owoce po prostu harmonijnie uzupełniają obraz. Na przykład użyłem rodzynek i suszonych moreli.
Składniki
- twaróg - 500 g
- ryż - 0.5 szklanki
- marchew - 1 rzecz
- rodzynki - 40 g
- suszone morele - 40 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 2 art.
- sól - 0.5 CZ. l.
- masło - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ryż przez 10 minut i schłodź.
Moczyć suszone owoce w wodzie przez 7 minut. W razie potrzeby pokrój.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Oddziel białka i ubij je w puszystą pianę.
Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem białek, a następnie delikatnie je wymieszaj.
Włóż masę do formy i gotuj zapiekankę w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy