Z reguły wszyscy po prostu gotują pierogi, ale dziś proponuję natychmiast po ugotowaniu usmażyć je na patelni z olejem. Okazuje się - cóż, bardzo smaczne! W poniższym przepisie szczegółowo opisuję, jak to zrobić!
Składniki
- mąka - 2 szklanki
- woda (ciepły) – 150 g
- sól - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny (do pieczenia) – 100 ml
- ziemniaki - 400 g
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- szczypiorek - 3 stem
- pietruszka - 2 gałązki
- masło - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Drobno posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek.
Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem, dodaj zmielony pieprz, masło i większość ziół. Zarezerwuj trochę pietruszki i szczypiorku do podania.
Przesiej mąkę do szerokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.
Dodaj sól, ciepłą wodę i zagniataj plastikowe ciasto.
Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 15 minut.
Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 2 kawałki i rozwałkować każdy w cienką warstwę.
Wyciśnij kółka szklanką. Na każdym położyć nadzienie i wlać.
Posolić wrzącą wodę, dodać pierogi i gotować przez 5 minut po ugotowaniu.
Wrzuć pierogi do durszlaka i odstaw na 3-4 minuty.
Rozgrzej olej na głębokiej patelni, dodaj pierogi i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
Ułóż pierogi na papierowych serwetkach, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podczas serwowania posyp potrawę posiekaną natką pietruszki i zieloną cebulą.