dania główne 22.01.2022

pierogi smażone z ziemniakami i ziołami

1 godz. 30 min.
6 porcji
Pierogi smażone z ziemniakami i ziołami
vm2002, stock.adobe.com
0

Z reguły wszyscy po prostu gotują pierogi, ale dziś proponuję natychmiast po ugotowaniu usmażyć je na patelni z olejem. Okazuje się - cóż, bardzo smaczne! W poniższym przepisie szczegółowo opisuję, jak to zrobić!

Składniki

do testu:
  • mąka - 2 szklanki
  • woda (ciepły) – 150 g
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • Olej roślinny (do pieczenia) – 100 ml
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Drobno posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek.

Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem, dodaj zmielony pieprz, masło i większość ziół. Zarezerwuj trochę pietruszki i szczypiorku do podania.

Przesiej mąkę do szerokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.

Dodaj sól, ciepłą wodę i zagniataj plastikowe ciasto.

Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 15 minut.

Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 2 kawałki i rozwałkować każdy w cienką warstwę.

Wyciśnij kółka szklanką. Na każdym położyć nadzienie i wlać.

Posolić wrzącą wodę, dodać pierogi i gotować przez 5 minut po ugotowaniu.

Wrzuć pierogi do durszlaka i odstaw na 3-4 minuty.

Rozgrzej olej na głębokiej patelni, dodaj pierogi i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.

Ułóż pierogi na papierowych serwetkach, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Podczas serwowania posyp potrawę posiekaną natką pietruszki i zieloną cebulą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy