Istnieje świetny, sprawdzony od lat sposób, aby zapiekanka z twarogu była jeszcze bardziej soczysta i delikatna. Mianowicie-ugotuj go z polewą śmietanową. Tym razem proponuję eksperymentować z ryżem i rodzynkami.
Składniki
do zapiekanki:
- twaróg - 500 g
- ryż (gotowane) – 200 g
- rodzynki - 100 g
- śmietana - 100 g
- cukier - 70 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier waniliowy - 1 art.
- skrobia - 1.5 art.
do nalewania:
- śmietana - 300 g
- cukier - 50 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- skrobia - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij twaróg, śmietanę, jajka, cukier, cukier waniliowy i skrobię w blenderze.
Dodaj umyte rodzynki i ugotowany ryż i włóż masę do formy.
Wyślij zapiekankę do piekarnika na pół godziny w temperaturze 160 stopni.
Ubij wszystkie składniki do nalewania. Wlej go na zapiekankę i gotuj przez kolejne 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy