Kiedy po raz pierwszy usłyszałem o dżemie ze skórki arbuza, byłem zaskoczony. Ale po wypróbowaniu tego przepisu z pomarańczą byłem zachwycony! Wybieraj tylko świeże skórki arbuza. Ten dżem doskonale nadaje się do stosowania na tostach lub jako nadzienie do ciast i ciast.
Składniki
- skórki arbuza - 1 kg
- cukier - 1 kg
- pomarańcza - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj skórki arbuza, przykryj cukrem i pozostaw na noc.
Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj tam.
Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć. Gotuj ponownie przez 10 minut.
Powtórz poprzedni krok jeszcze raz.
Zwiń dżem w sterylne słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy