Miłośnicy słodkich napojów będą zachwyceni takim kompotem Truskawkowym przez całą zimę. Można go pić na zimno lub podgrzać, jak wolisz, okazuje się bardzo smaczny i pachnący w dowolnej formie. Dzielę się sprawdzonymi proporcjami składników!
Składniki
- truskawka - 500 g
- cukier - 1.5 szklanki
- woda - 2.5 l
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- kwas cytrynowy - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz truskawki, Usuń kucyki i włóż do sterylnego słoika.
Zagotuj wodę z cukrem, zalej truskawki i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Odcedź syrop i ponownie zagotuj.
Dodaj cynamon i kwas cytrynowy do słoika.
Napełnij wrzącym syropem i zwiń kompot.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy