dania główne 22.01.2022

domowe pierogi z wiśniami

55 min
4 porcje
Domowe pierogi z wiśniami
anna_shepulova, stock.adobe.com
0

Pamiętasz, jak jako dziecko babcia wysyłała cię, żebyś wyrwał wiśnie? Połowa soczystych jagód była koniecznie zjedzona, ale na obiad apetyczne pierogi były nadal gotowe. Dzisiaj opowiem Ci prosty przepis na to pyszne danie!

Składniki

do testu:
  • mąka - 3 szklanki
  • woda (ciepły) – 200 ml
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • mięta (do podania) – 2 gałązki
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj wiśnie pod bieżącą wodą, usuń pestki i dodaj połowę cukru.

Wymieszaj i pozostaw na sitku, aby nadmiar soku spłynął.

Przesiej mąkę do szerokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie w środku.

Dodaj sól, cukier, ciepłą wodę i zagniataj miękkie ciasto.

Przykryj ręcznikiem i odłóż na bok na 15 minut.

Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na pół i uformować kiełbaski o grubości około 5 centymetrów.

Pokrój kawałki o podobnych rozmiarach i rozwałkuj cienkie tortille wałkiem do ciasta.

Na każdą tortillę połóż dwie wiśnie i mocno przyklej. Jeśli pozwalają na to wymiary, umieść trzy rzeczy na raz.

Wlej pierogi do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu.

Wrzuć pierogi do durszlaka i odstaw na 3-4 minuty.

Gotowe pierogi ułożyć na talerzu, posypać pozostałym cukrem i udekorować listkami mięty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy