dania główne 05.01.2023

paella z kalmarami

1 godz. 0 min.
4 porcje
Paella z kalmarami
Fanfo, stock.adobe.com
0

Najsmaczniejsza Hiszpańska paella jest tradycyjnie przygotowywana z owocami morza. Na przykład z kałamarnicą. Gotuje się zupełnie inaczej niż zwykły gotowany ryż, pilaw, risotto lub inne podobne potrawy. A jaki jest jej sekret-Czytaj dalej w przepisie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kalmary w paski i marynuj w przyprawach.

Drobno posiekaj cebulę, paprykę, czosnek i pomidory. Smaż warzywa na oliwie z oliwek przez 3-5 minut.

Dodaj ryż, wymieszaj i smaż przez kolejne 6 minut.

Wlej wino i zagotuj. Następnie dodaj kalmary i wszystkie przyprawy.

Wlej bulion i ponownie zagotuj.

Gotuj paellę 25-30 miunt na średnim ogniu, aż będzie ugotowana.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy