dania główne 27.01.2022

soczyste kotlety wieprzowe w piekarniku

50 min
4 porcje
Soczyste kotlety wieprzowe w piekarniku
Jacek Chabraszewski, stock.adobe.com
0

Na liście popularnych dań mięsnych kotlety nie zajmują ostatniego miejsca. Na patelni często się palą, suszą i stają się twarde. Inną rzeczą jest pieczenie ich w piekarniku. Ta metoda doskonale pomaga, gdy jest mało wolnego czasu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na talerze. Optymalna grubość to 1,5-2 centymetry.

Dobrze uderz każdy kawałek młotkiem po obu stronach.

Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem i solą.

Dodaj mleko, czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.

Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.

Kotlety ułożyć na talerzu, posypać solą, mielonym pieprzem i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.

Umieść kotlety na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 1,5 minuty z każdej strony.

Przykryj blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i wyślij na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy