Na liście popularnych dań mięsnych kotlety nie zajmują ostatniego miejsca. Na patelni często się palą, suszą i stają się twarde. Inną rzeczą jest pieczenie ich w piekarniku. Ta metoda doskonale pomaga, gdy jest mało wolnego czasu.
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 600 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- mleko (ciepły) – 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- bułka tarta - 50 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na talerze. Optymalna grubość to 1,5-2 centymetry.
Dobrze uderz każdy kawałek młotkiem po obu stronach.
Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem i solą.
Dodaj mleko, czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.
Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.
Kotlety ułożyć na talerzu, posypać solą, mielonym pieprzem i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.
Umieść kotlety na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 1,5 minuty z każdej strony.
Przykryj blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i wyślij na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.