kotlety wieprzowe z pomidorami, oliwkami i fetą w piekarniku
Nie zawsze jest czas i chęć długiego stania przy kuchence. Po ciężkim dniu pracy chcesz przygotować obiad tak szybko, jak to możliwe. W takim przypadku ten przepis jest idealny. Kotlety można podawać z ziemniakami, makaronem, owsianką i sałatkami.
Składniki
- wieprzowina - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- feta - 100 g
- pomidory (średnie) – 2 kawałki
- oliwki (bez pestek) – garść
- bułka tarta - 50 G
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę na talerze o grubości około 1,5 centymetra.
Zawiń w folię spożywczą i dobrze uderz młotkiem po obu stronach.
Połóż kotlety na talerzu, dopraw solą i pieprzem.
Ułóż bułkę tartą na szerokim talerzu.
Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem i solą.
Pokrój pomidory w grube koła.
Zanurz kotlety w cieście, a następnie wrzuć bułkę tartą.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety przez 2 minuty z każdej strony.
Ułóż kotlety na wyłożonej folią blasze do pieczenia.
Ułóż plastry pomidora na wierzchu i przykryj podwójną warstwą folii.
Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię, posyp pokruszoną fetą, oliwkami i gotuj przez kolejne 5-7 minut.