dania główne 27.01.2022

kotlety wieprzowe z pomidorami, oliwkami i fetą w piekarniku

50 min
4 porcje
Kotlety wieprzowe z pomidorami, oliwkami i fetą w piekarniku
nikolaydonetsk, stock.adobe.com
0

Nie zawsze jest czas i chęć długiego stania przy kuchence. Po ciężkim dniu pracy chcesz przygotować obiad tak szybko, jak to możliwe. W takim przypadku ten przepis jest idealny. Kotlety można podawać z ziemniakami, makaronem, owsianką i sałatkami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wieprzowinę na talerze o grubości około 1,5 centymetra.

Zawiń w folię spożywczą i dobrze uderz młotkiem po obu stronach.

Połóż kotlety na talerzu, dopraw solą i pieprzem.

Ułóż bułkę tartą na szerokim talerzu.

Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem i solą.

Pokrój pomidory w grube koła.

Zanurz kotlety w cieście, a następnie wrzuć bułkę tartą.

Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety przez 2 minuty z każdej strony.

Ułóż kotlety na wyłożonej folią blasze do pieczenia.

Ułóż plastry pomidora na wierzchu i przykryj podwójną warstwą folii.

Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Ostrożnie zdejmij folię, posyp pokruszoną fetą, oliwkami i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy