Żaden sos nie zastąpi aromatycznych letnich pomidorów. Ogrzane łagodnym słońcem, soczyste i dojrzałe są w stanie zamienić każde danie w kulinarne arcydzieło. Proponuję sprawdzić z własnego doświadczenia, przygotowując pyszne gołąbki.
Składniki
- kapusta (średni) – 1 Kochan
- mielona wołowina - 200 g
- mielona wieprzowina - 150 g
- ryż - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść kapustę z uszkodzonych liści, Wytnij łodygę i umieść w garnku z wodą.
Od czasu do czasu wyjmuj kapustę z patelni i delikatnie zdejmij miękkie liście. Powtarzaj kroki, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.
Ryż opłucz i zalej wrzącą wodą przez 15 minut.
Usuń skórkę z pomidorów, drobno posiekaj.
Obierz cebulę, posiekaj. Zetrzyj marchewki.
Aktywuj tryb "smażenia", wlej olej i smaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Weź część smażenia, dodaj pomidory, sól, mielony pieprz i 100 ml gorącej wody do reszty. Kontynuuj gotowanie przez 3-5 minut, a następnie przenieś do osobnego pojemnika.
Połącz ryż, mieloną wieprzowinę i wołowinę, jajko, mielony pieprz, sól i odstawioną pieczeń.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty, wsuń do boku, zwiń luźną rolkę. Powtórz procedurę z pozostałymi półfabrykatami.
Osobno wymieszaj pieczeń pomidorową, pozostałą wodę, sól i mielony pieprz.
Włóż gołąbki do miski multicookera, zalej przygotowanym sosem i zamknij pokrywkę. Włącz program "gaszenie"na 1 godzinę i 10 minut.