Chcę podzielić się moim ulubionym przepisem na kalafior w puszkach z marchewką, który robię każdej zimy. Jest to bardzo smaczna i zdrowa sałatka, którą można wykorzystać jako niezależne danie lub dodać do różnych zbóż i zup. Świeże i wysokiej jakości warzywa, które dają bogaty i jasny smak.
Składniki
- kalafior - 1-2 kochana
- marchew - 2 kawałki
- ziele angielskie - 1 łyżeczka
- Chili - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- liść laurowy - 2 kawałki
- woda - 1 L
- sól - 2 art.
- cukier - 2 art.
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż kalafior na różyczki i gotuj przez 5 minut we wrzącej wodzie.
Włóż jarmuż, posiekaną marchewkę, czosnek, chili i przyprawy do sterylnych słoików.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 20 minut pod pokrywkami.
Odcedź tę wodę i ponownie zagotuj z cukrem, solą i octem.
Napełnij z powrotem i zwiń warzywa na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy