Miłośnicy kwaśnego dżemu z pewnością docenią ten przepis. Śliwka wiśniowa sama w sobie jest kwaśna, a jeśli dodasz cytrynę, to podwójna przyjemność. W razie potrzeby dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. W przeciwnym razie wszystko jest bardzo proste!
Składniki
- śliwka wiśniowa - 700 g
- woda - 100 ml
- cytryna - 1 rzecz
- cukier - 500 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki wiśniowej, zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 10 minut.
Przetrzyj obrabiany przedmiot przez sito. Zalej cytrynę wrzącą wodą, pokrój, usuń nasiona i posiekaj w blenderze.
Wymieszaj wszystko razem, dodaj cukier i ponownie zagotuj dżem.
Gotuj przez około 30 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy