Jeśli przynajmniej raz zrobisz domowy keczup, chęć zakupu sosu w sklepie na pewno zniknie. Bardzo smaczny i pachnący, ten keczup może być nawet dla dzieci! Do ziemniaków, kebabów, wszelkich dodatków - tak, czego dusza zapragnie! Przepis jest prosty, a składniki niedrogie.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- jabłka (odmiany kwaśne) – 0,5 kg
- cebula - 1 szt.
- papryka - 2 szt.
- Chili - 1 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- ocet (9%) – 1 art.
- sól - 1 art.
- cukier - 2 art.
- czarny pieprz (Permalink) – 5 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- Goździk - 3 szt.
- mielony cynamon - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory i grubo posiekaj, oczyść jabłka z nasion, pokrój w plasterki. Drobno posiekaj cebulę.
Obie rodzaje papryki obierz z nasion. Pokrój paprykę na dowolne kawałki, posiekaj paprykę chili.
Pomidory, jabłka, cebulę i paprykę włożyć do garnka do gotowania, podpalić i dusić przez 20 minut po ugotowaniu.
Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i zmiksuj blenderem na jednorodną masę. Przetrzyj powstały przecier warzywny przez sito.
Puree masę ponownie podpal, zagotuj, gotuj przez 5 minut, usuwając piankę.
Umieść goździki, czarny i ziele angielskie w woreczku z gazy, zanurz torebkę w sosie i kontynuuj gotowanie.
Dodaj do sosu posiekany czosnek i chili, sól, cukier i mielony cynamon, wlej ocet. Ponownie zagotuj obrabiany przedmiot.
Wyjmij torebkę z przyprawami z patelni! Gotowy gorący domowy keczup z pomidorów i jabłek wlać do przygotowanych sterylnych małych słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.