Pachnący i satysfakcjonujący pilaw uzyskuje się nie tylko w kotle, ale także w powolnej kuchence. W końcu zachowana jest główna zasada gotowania-danie dociera do własnego soku z równomiernym ogrzewaniem. Przyjrzyjmy się bliżej przykładowi pilawu z żeberkami wieprzowymi.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 500 g
- ryż - 1 szkło
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy (dla pilawu) – 1 art.
- czosnek - 4 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozgrzej Wolnowar z olejem w trybie "pieczenia" i umieść tam pokrojone żeberka. Piecz je przez 15 minut z każdej strony.
Odłóż żeberka i smaż posiekaną cebulę z marchewką w ten sam sposób przez 5-7 minut.
Odeślij żeberka, wlej szklankę wody, dopraw i gotuj jeszcze przez pół godziny w tym samym trybie. Dodaj wodę do niej.
Wlej umyty ryż, wlej kilka szklanek wody, dodaj czosnek i gotuj pilaw w trybie "owsianka" lub "ryż" do końca programu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy