
Podczas postu Możesz również przygotować wiele ciekawych potraw-na przykład gołąbki bez mięsa. Można je łatwo podać na świątecznym stole dla gości, którzy podążają za postacią. To podkreśli Twoją uważność i dobre umiejętności kulinarne!
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- sos pomidorowy - 200 ml
- woda - 4 szklanki
- ziele angielskie - 3 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- sól - 1 łyżeczka
- okrągły ryż - 200 g
- papryka - 2 kawałki
- pomidory - 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń łodygę i przenieś kapustę do garnka z wrzącą wodą.
Od czasu do czasu wyjmuj kapustę z wody i wyjmij gotowe liście widelcem. Kontynuuj, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Pokrój cebulę, paprykę i pomidory w drobną kostkę, zetrzyj marchewki.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj paprykę i pomidory. Dusić przez 7 minut i zdjąć z ognia.
W głębokiej misce połącz ryż, pieczone warzywa, sól i mielony pieprz. Dobrze zagnieść nadzienie rękami.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń go kopertą. Powtórz czynność z pozostałymi liśćmi.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, połóż gołąbki na wierzchu.
Zagotuj wodę, dodaj sos pomidorowy, liść laurowy, sól i ziele angielskie. Gotuj przez 10 minut.
Wlej płyn pomidorowy do gołąbków, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut.