Hummus powstaje na bazie gotowanej ciecierzycy, soku z cytryny i pasty tahini. Stosuje się również różne dodatki, które nadają przekąsce ciekawy smak i kolor. Spróbuj hummusu z awokado! Jest nie tylko piękny i smaczny, ale także bardzo zdrowy.
Składniki
- ciecierzyca (suchy) – 400 g
- awokado - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- tahini - 50 g
- oliwa z oliwek - 30 ml
- sok z cytryny - 50 ml
- Zira - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 12 godzin.
Zmień wodę, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
Obierz awokado, pokrój na duże kawałki i włóż do blendera.
Dodaj gotowaną ciecierzycę, zirę, mielony pieprz, sól i obrane ząbki czosnku. Zmiel masę, aż będzie gładka.
Dodaj sok z cytryny, masło, tahini i kontynuuj ubijanie przez kolejne 2-3 minuty z dużą prędkością.
Przynieś gotowy hummus do soli i przypraw.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy