Jeśli lubisz marynowany imbir, możesz bezpiecznie owinąć go nadzieniem rolek, a nie tylko podawać osobno. Świetnie komponuje się z każdym składnikiem, a ten przepis z krewetkami, łososiem i paluszkami krabowymi jest tego wyraźnym dowodem.
Składniki
- okrągły ryż - 120 g
- woda - 240 ml
- ocet ryżowy - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- nori - 6 arkusze
- awokado - 1 rzecz
- marynowany imbir - 40 g
- łosoś - 80 g
- paluszki krabowe (Krab śnieżny) – 4-6 sztuk
- krewetki - 100 G
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją i dopraw octem solą i cukrem. Pozostaw do ostygnięcia.
Ubij jajko mąką, aż będzie gładkie, zanurz krewetki w cieście i usmaż.
Pokrój paluszki krabowe, awokado i rybę na średnie plastry.
Przeciąć na pół dwa arkusze nori. Rozłóż całe nadzienie na każdej połowie wraz z imbirem i zwiń małe bułki.
Połóż ryż na pozostałych arkuszach nori. Połóż bułki z nadzieniem na wierzchu i zawiń wszystko razem matą.
Pokrój ostrym nożem lekko zanurzonym w wodzie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy