Bardzo prosty przepis na pachnącą letnią przekąskę. Potłuczone Koreańskie ogórki gotują się w ciągu kilku minut i zawsze są bardzo szybko spożywane. Możesz uzupełnić przepis posiekaną cebulą i pachnącymi ziołami. Polecam spróbować z kolendrą i koperkiem.
Składniki
- ogórki - 1 kg
- czosnek - 3 ząbki
- Sezam - 1 art.
- Olej roślinny - 30 ml
- sos sojowy - 25 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- ostra czerwona papryka (płatki) – 0,5 łyżeczka
- mielony imbir - 0,5 CZ. l.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Złóż ogórki w ciasną torbę i dobrze uderz młotkiem.
Pokrój warzywa i włóż do miski.
Dodaj przyprawy, cukier, sól, ocet, olej, sos sojowy i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odsuń bok na 15 minut.
Połóż połamane Koreańskie ogórki na talerzu, posyp sezamem i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy