Taka przekąska na święta była często przygotowywana przez moją matkę. Rolada z piersi kurczaka z nadzieniem została upieczona w piekarniku dzień wcześniej przed uroczystością. Gotowe danie było krojone w cienkie plasterki, układane na owalnym talerzu i zawsze podawane z aromatycznymi soleniami.
Składniki
- piersi z kurczaka - 1 kg
- pieczarki - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- masło - 10 g
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- papryka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- Sol - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój piersi z kurczaka, aby uzyskać dużą warstwę.
Owinąć folią spożywczą i lekko uderzyć młotkiem z obu stron.
Posyp przedmiot przyprawami, solą i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Pokrój pieczarki i obraną cebulę.
Połóż cebulę na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj pieczarki i gotuj przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Sól, dodaj zmielony pieprz do smaku i wyłącz ogień.
Ułóż piersi z kurczaka na desce, aby utworzyć duży prostokąt.
Dodaj nadzienie i zwiń bułkę.
Zawiń półfabrykat w dwie warstwy folii i piecz przez 40 minut w 200 stopniach.
Ostrożnie rozłóż folię, posmaruj bułkę masłem i wstaw do piekarnika na kolejne 10-15 minut.