Jeśli przeszedłeś na właściwe odżywianie, zdecydowanie powinieneś dodać do swojej diety chudy hummus. Przygotowuje się przez długi czas, ale po prostu. Szczerze mówiąc, warto zauważyć, że większość czasu zajmuje gotowanie ciecierzycy. Pozostałe procesy trwają kilka minut.
Składniki
- ciecierzyca - 400 g
- czosnek - 2 ząbki
- tahini - 1 art.
- oliwa z oliwek - 120 ml
- sok z cytryny - 3 art.
- papryka - 0,5 łyżeczka
- kminek - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
- woda - 2,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 4 godziny w zimnej wodzie.
Wrzuć do durszlaka, spłucz i zalej świeżą wodą.
Gotuj ciecierzycę przez 40 minut na małym ogniu.
Wyjmij szklankę wywaru, spuść resztę płynu.
Przenieś ciecierzycę do miski kombajnu, dodaj tahini, czosnek przepuszczony przez prasę, kilka łyżek oleju, sok z cytryny, przyprawy i sól. Zmiel do uzyskania gładkości.
Wlej pozostały bulion, dostosowując gęstość przyszłej przekąski. Włącz blender na kolejne 2 minuty.
Połóż chudy hummus na talerzu i polej pozostałym olejem.