Aby uzyskać najlepszy wynik, polecam użycie kilku rodzajów grzybów. Pamiętaj, aby uwzględnić w tym zestawie masło, borowiki i dęby. Chudy pasztet z takich grzybów okaże się tak aromatyczny, soczysty i smaczny, jak to tylko możliwe.
Składniki
- Grzyby (różne) – 500 g
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 150 g
- sok z cytryny - 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, opłucz i pokrój na małe kawałki.
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż przez 2 minuty, często mieszając.
Dodaj grzyby, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Posyp solą, przyprawami i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.
Przenieś powstałą masę do miski blendera.
Dodaj sok z cytryny i zmiel na gładką konsystencję.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy