przekąski 05.07.2023

Chudy pasztet z grzybów

35 min
2 porcje
Chudy pasztet z grzybów
Jorge Amat Soler/Wirestock, stock.adobe.com
0

Aby uzyskać najlepszy wynik, polecam użycie kilku rodzajów grzybów. Pamiętaj, aby uwzględnić w tym zestawie masło, borowiki i dęby. Chudy pasztet z takich grzybów okaże się tak aromatyczny, soczysty i smaczny, jak to tylko możliwe.

Składniki

  • Grzyby (różne) – 500 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 150 g
  • sok z cytryny - 2 art.
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, opłucz i pokrój na małe kawałki.

Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.

Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż przez 2 minuty, często mieszając.

Dodaj grzyby, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Posyp solą, przyprawami i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.

Przenieś powstałą masę do miski blendera.

Dodaj sok z cytryny i zmiel na gładką konsystencję.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy