Funchoza jest bardzo łatwa do strawienia, więc zwykle jest po prostu zalewana wrzącą wodą przez 5-10 minut. Makaron powinien być przezroczysty. Stąd pochodzi jego druga nazwa - "szklana". Podaję przepis na świetną sałatkę z funchozą.
Składniki
- Funchoza - 300 g
- kalmary (gotowane) – 1 tusza
- Ośmiornica (marynowany) – 100 g
- małże (marynowane) – 150 g
- marchew - 100 g
- papryka - 1 rzecz
- pieprz cayenne - 1 strąk
- czosnek - 1 ząbek
- olej sezamowy - 2 art.
- sos Worcester - 1 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- woda - 2,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Rozdrobnij kalmary i ośmiornice.
Pokrój w cienkie paski marchewki, obrane bułgarski i papryka Cayenne.
Wymieszaj funchozę, warzywa i owoce morza.
Osobno wymieszaj olej, ocet ryżowy, sos Worcester, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Do gotowej sałatki można dodać sezam, prażone orzeszki ziemne lub zioła.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy