Chcę podzielić się z Tobą ciekawym przepisem na sałatkę. Przygotowuje się go z marynowanej cukinii i krewetek. Może być podawany z gotowanymi ziemniakami, makaronem, mięsem, rybą lub po prostu jako samodzielna przekąska.
Składniki
- krewetki (gotowane) – 300 g
- cukinia - 300 g
- cytryna - pół
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 3 art.
- mielony imbir - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 600 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą, ostudź i obierz.
Połowę cytryny przekroić na pół. Wyciśnij sok z jednej części, a drugą pokrój do dekoracji.
Zetrzyj cukinię na specjalnej tarce i włóż do głębokiej miski.
Dodaj cukier, sól, olej, sok z cytryny, mielony imbir i pieprz.
Wyciśnij czosnek przez prasę, wymieszaj i przykryj na pół godziny.
Wymieszaj krewetki z marynowaną cukinią, udekoruj cytryną i podawaj sałatkę na stole.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy