dania główne 22.01.2022

filety z makreli zapiekane z czosnkiem i papryką

50 min
2 porcje
Filet z makreli zapiekany z czosnkiem i papryką
0

Filety z makreli zapiekane z czosnkiem i papryką są bardzo aromatyczne. I będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli użyjesz wędzonej papryki. Możesz sprawić, że ryba będzie nieco bardziej pikantna, jeśli dodasz czerwoną mieloną paprykę na czubku noża.

Składniki

  • makrela (filet) – 2 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryka (mielona) – 1/2 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sól - 2 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej oliwę z oliwek do miski, dodaj sól, paprykę i posiekany czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Filet z makreli zapiekany z czosnkiem i papryką: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Filety z makreli umyć i osuszyć, usunąć pestki.

Filet z makreli zapiekany z czosnkiem i papryką: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Przykryj naczynie do pieczenia folią. Połóż filety i polej marynatą. Możesz przykryć rybę folią i pozostawić do marynowania na pół godziny, jeśli masz czas. Jeśli nie ma czasu, formę można natychmiast wysłać do rozgrzanego piekarnika i piec rybę w 180 stopniach przez 20 minut.

Filet z makreli zapiekany z czosnkiem i papryką: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Danie można podawać bezpośrednio z piekarnika, ze świeżymi ziołami, mieszanką sałatkową i warzywami.

Filet z makreli zapiekany z czosnkiem i papryką: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy