Filety z makreli zapiekane z czosnkiem i papryką są bardzo aromatyczne. I będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli użyjesz wędzonej papryki. Możesz sprawić, że ryba będzie nieco bardziej pikantna, jeśli dodasz czerwoną mieloną paprykę na czubku noża.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej oliwę z oliwek do miski, dodaj sól, paprykę i posiekany czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Filety z makreli umyć i osuszyć, usunąć pestki.
Przykryj naczynie do pieczenia folią. Połóż filety i polej marynatą. Możesz przykryć rybę folią i pozostawić do marynowania na pół godziny, jeśli masz czas. Jeśli nie ma czasu, formę można natychmiast wysłać do rozgrzanego piekarnika i piec rybę w 180 stopniach przez 20 minut.
Danie można podawać bezpośrednio z piekarnika, ze świeżymi ziołami, mieszanką sałatkową i warzywami.