dania główne 25.05.2023

Puszysta zapiekanka z twarogu

50 min
4 porcje
Bujna zapiekanka z twarogu
0

Chcesz zrobić puszystą i wysoką zapiekankę? Wypróbuj ten przepis, a wynik mile cię zaskoczy. Reakcja sody z kwaśną śmietaną zapewni pożądaną objętość, a zapiekanka z twarogu okaże się przewiewna. Możesz zastąpić sodę taką samą ilością proszku do pieczenia.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel twaróg za pomocą blendera zanurzeniowego.

Bujna zapiekanka z twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj wanilinę, sodę, sól i wymieszaj.

Bujna zapiekanka z twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Ubij jajka z cukrem i śmietaną. Powinna uzyskać jednorodną masę.

Bujna zapiekanka z twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wymieszaj twaróg, ubite jajka, semolinę i odłóż na bok na 10 minut.

Bujna zapiekanka z twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Posmaruj formę masłem, lekko posyp grubą semoliną i ułóż masę twarogową.

Bujna zapiekanka z twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Piekarnik należy najpierw rozgrzać.

Bujna zapiekanka z twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Gotową zapiekankę można ozdobić świeżymi jagodami, owocami lub cukrem pudrem.

Bujna zapiekanka z twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy