Chcesz zrobić puszystą i wysoką zapiekankę? Wypróbuj ten przepis, a wynik mile cię zaskoczy. Reakcja sody z kwaśną śmietaną zapewni pożądaną objętość, a zapiekanka z twarogu okaże się przewiewna. Możesz zastąpić sodę taką samą ilością proszku do pieczenia.
Składniki
- twaróg - 500 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- śmietana - 100 g
- Manka - 2 art.
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- cukier - pół szklanki
- sól - 0,25 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel twaróg za pomocą blendera zanurzeniowego.
Dodaj wanilinę, sodę, sól i wymieszaj.
Ubij jajka z cukrem i śmietaną. Powinna uzyskać jednorodną masę.
Wymieszaj twaróg, ubite jajka, semolinę i odłóż na bok na 10 minut.
Posmaruj formę masłem, lekko posyp grubą semoliną i ułóż masę twarogową.
Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Piekarnik należy najpierw rozgrzać.
Gotową zapiekankę można ozdobić świeżymi jagodami, owocami lub cukrem pudrem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy