dania główne 03.12.2022

duszona kapusta z suszonymi grzybami

55 min
8 porcji
Duszona kapusta z suszonymi grzybami
0

Proponuję dziś ugotować kapustę duszoną z grzybami na obiad. To łatwe danie spodoba się wszystkim zwolennikom zdrowej diety. Grzyby należy najpierw namoczyć i ugotować. Wszystko szczegółowo opisuję w przepisie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż grzyby do rondla i przykryj zimną wodą przez 3 godziny.

Duszona kapusta z suszonymi grzybami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

W tej samej wodzie gotuj grzyby przez 20 minut i złap łyżką cedzakową w durszlaku. Nie wylewaj bulionu.

Duszona kapusta z suszonymi grzybami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Pokrój grzyby, kapustę i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Duszona kapusta z suszonymi grzybami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

W głębokim kotle rozgrzej olej, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.

Duszona kapusta z suszonymi grzybami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj pokrojone grzyby i połowę bulionu. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Duszona kapusta z suszonymi grzybami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Dodaj kapustę i kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez kolejne 20 minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa z grzybami.

Duszona kapusta z suszonymi grzybami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Dodaj sól, mielony pieprz, pozostały bulion i gotuj przez kolejne 10 minut bez przykrycia. Ciecz powinna całkowicie odparować.

Duszona kapusta z suszonymi grzybami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy