Proponuję dziś ugotować kapustę duszoną z grzybami na obiad. To łatwe danie spodoba się wszystkim zwolennikom zdrowej diety. Grzyby należy najpierw namoczyć i ugotować. Wszystko szczegółowo opisuję w przepisie!
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 kg
- suszone grzyby - 40 g
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 1,5 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż grzyby do rondla i przykryj zimną wodą przez 3 godziny.
W tej samej wodzie gotuj grzyby przez 20 minut i złap łyżką cedzakową w durszlaku. Nie wylewaj bulionu.
Pokrój grzyby, kapustę i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
W głębokim kotle rozgrzej olej, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Dodaj pokrojone grzyby i połowę bulionu. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj kapustę i kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez kolejne 20 minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa z grzybami.
Dodaj sól, mielony pieprz, pozostały bulion i gotuj przez kolejne 10 minut bez przykrycia. Ciecz powinna całkowicie odparować.