dania główne 22.01.2022

filet z mintaja w piekarniku

30 min
2 porcje
Filet z mintaja w piekarniku
0

Danie dietetyczne może być bardzo smaczne. Jako dowód podaję przepis na pieczony filet z mintaja. Jest pyszny pod każdym względem: prosty, szybki, zdrowy i minimalny kaloryczny. Gotowa ryba jest podawana na liściach szpinaku, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej aromatyczna!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filety z mintaja opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Filet z mintaja w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić na pół na pół grubości 5-6 mm. wymieszać sól, kolendrę w ziarnach, suszony czosnek, paprykę i cebulę.

Filet z mintaja w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dokładnie zetrzyj każdy kawałek ryby powstałą mieszaniną i odłóż na bok na 15 minut.

Filet z mintaja w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Posmaruj rybę oliwą z oliwek i ułóż na pergaminie.

Filet z mintaja w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Ułóż cytrynę na wierzchu, przykryj folią i piecz przez 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Następnie rozpakuj folię i gotuj przez kolejne 5 minut. W razie potrzeby zmniejsz temperaturę.

Filet z mintaja w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Pieczone kawałki mintaja ostrożnie ułóż na liściach szpinaku i podawaj. Smacznego!

Filet z mintaja w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy