Danie dietetyczne może być bardzo smaczne. Jako dowód podaję przepis na pieczony filet z mintaja. Jest pyszny pod każdym względem: prosty, szybki, zdrowy i minimalny kaloryczny. Gotowa ryba jest podawana na liściach szpinaku, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej aromatyczna!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z mintaja opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić na pół na pół grubości 5-6 mm. wymieszać sól, kolendrę w ziarnach, suszony czosnek, paprykę i cebulę.
Dokładnie zetrzyj każdy kawałek ryby powstałą mieszaniną i odłóż na bok na 15 minut.
Posmaruj rybę oliwą z oliwek i ułóż na pergaminie.
Ułóż cytrynę na wierzchu, przykryj folią i piecz przez 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Następnie rozpakuj folię i gotuj przez kolejne 5 minut. W razie potrzeby zmniejsz temperaturę.
Pieczone kawałki mintaja ostrożnie ułóż na liściach szpinaku i podawaj. Smacznego!