Uwielbiasz proste przepisy? Wtedy ten też ci się spodoba! Przepyszne kotlety z kurczaka w cieście śmietanowym to zwykłe produkty, prosty proces i niesamowity wynik. Możesz podawać z cytryną, ulubionymi ziołami i sosami.
Składniki
- filet z kurczaka - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana - 50 ml
- bułka tarta - 3 art.
- Olej roślinny - 60 ml
- kurkuma - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w cienkie plasterki w poprzek włókien. Idealna grubość wynosi od 0,7 do 1 centymetra.
Zawiń każdy kawałek osobno w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron.
Sól i pieprz powstałe półfabrykaty.
Ubij jajka ze śmietaną, solą, pieprzem i kurkumą.
Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.
Najpierw zanurz kotlety w cieście, a następnie zwiń bułkę tartą i umieść na rozgrzanej patelni z olejem.
Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony i ułożyć na papierowej serwetce.
Kotlety są gotowe. Smacznego!