dania główne 22.01.2022

gulasz warzywny z kurczakiem i pieczarkami

45 min
6 porcji
Gulasz warzywny z kurczakiem i pieczarkami
0

Proponuję dziś ugotować gulasz warzywny z kurczakiem i pieczarkami na obiad. Delikatne mięso i soczyste warzywa idealnie komponują się z sosem śmietanowym. Przepis jest tak prosty, że nawet niedoświadczony kucharz z łatwością sobie z nim poradzi!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pieczarki, marchewkę, seler, obrane ziemniaki i cebulę.

Gulasz warzywny z kurczakiem i pieczarkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.

Gulasz warzywny z kurczakiem i pieczarkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Rozgrzej olej na patelni, dodaj kurczaka i smaż przez 7-10 minut. Upewnij się, że każdy kawałek jest zarumieniony ze wszystkich stron.

Gulasz warzywny z kurczakiem i pieczarkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Przenieś mięso do przygotowanego rondla, wlej gorący bulion zmieszany ze śmietaną i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut na małym ogniu.

Gulasz warzywny z kurczakiem i pieczarkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Na pozostałym oleju podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Gulasz warzywny z kurczakiem i pieczarkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Dodaj pieczarki, ziemniaki i seler. Gotuj przez 10 minut, ciągle mieszając.

Gulasz warzywny z kurczakiem i pieczarkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Przenieś warzywa do garnka z mięsem i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.

Gulasz warzywny z kurczakiem i pieczarkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Sól i pieprz przed wyłączeniem. Dodaj gałązki rozmarynu i przykryj na 15 minut. Danie jest parzone i nasycone aromatem przypraw.

Gulasz warzywny z kurczakiem i pieczarkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy