filet z łososia zapiekany ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Kiedy chcesz mieć lekki posiłek, najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie łososia ze szparagami i wiśniami w piekarniku. Te produkty są po prostu stworzone dla siebie, tak harmonijnie łączą się ich smaki. Z przypraw wystarczy tylko włoskie zioła i rozmaryn!
Składniki
- łosoś (filet) – 500 g
- szparagi - 400 g
- pomidory koktajlowe - 1 gałązka
- cytryna - pół
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 3 art.
- rozmaryn (do zgłoszenia) – 1 gałązka
- włoskie zioła - 0,5 łyżeczka
- sól morska - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Dobrze natrzyj rybę włoskimi ziołami i solą. Odstawić na 10 minut na bok, aby przyprawy nasączyły filety.
Dodaj 1 łyżeczkę.sok z cytryny, połowę oliwy z oliwek i jeszcze raz wszystko dobrze posmaruj.
Opłucz szparagi, usuń dolne końcówki i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj mżawką oliwy z oliwek. Połóż szparagi, pomidory. Posyp solą, skrop resztą soku z cytryny i olejem.
Połóż łososia obok siebie. Przykryj wszystko szczelnie folią i wyślij na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 5 minut, aż pojawi się złoty kolor. Podczas serwowania połóż rybę na szparagach, dodaj rozmaryn i cytrynę pokrojoną w pół na pół.