dania główne 22.01.2022

filet z łososia zapiekany ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

25 min
4 porcje
Filet z łososia pieczony ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
0

Kiedy chcesz mieć lekki posiłek, najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie łososia ze szparagami i wiśniami w piekarniku. Te produkty są po prostu stworzone dla siebie, tak harmonijnie łączą się ich smaki. Z przypraw wystarczy tylko włoskie zioła i rozmaryn!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Filet z łososia pieczony ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dobrze natrzyj rybę włoskimi ziołami i solą. Odstawić na 10 minut na bok, aby przyprawy nasączyły filety.

Filet z łososia pieczony ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj 1 łyżeczkę.sok z cytryny, połowę oliwy z oliwek i jeszcze raz wszystko dobrze posmaruj.

Filet z łososia pieczony ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Opłucz szparagi, usuń dolne końcówki i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.

Filet z łososia pieczony ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj mżawką oliwy z oliwek. Połóż szparagi, pomidory. Posyp solą, skrop resztą soku z cytryny i olejem.

Filet z łososia pieczony ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Połóż łososia obok siebie. Przykryj wszystko szczelnie folią i wyślij na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Filet z łososia pieczony ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Ostrożnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 5 minut, aż pojawi się złoty kolor. Podczas serwowania połóż rybę na szparagach, dodaj rozmaryn i cytrynę pokrojoną w pół na pół.

Filet z łososia pieczony ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy