Te kotlety z kurczaka z serem będą jeszcze smaczniejsze, jeśli do panierowania użyjesz bułki tartej. Do mięsa mielonego odpowiedni jest zarówno filet, jak i tłusta część z uda. Dzielę się moim przepisem!
Składniki
- filet z kurczaka - 350 g
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
- ser (solidny) – 50 g
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 20 ml
- bułka tarta - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Mięso z kurczaka umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Złożyć w misce blendera, posiekać.
Dodaj sól, przyprawy, jajko kurze do mielonego mięsa. Kontynuuj mielenie.
Dodaj starty twardy ser do miski, wymieszaj łyżką. Możesz przenieść do miski lub po prostu wyjąć nóż z miski.
Wsyp bułkę tartą do spodka. Mokrymi rękami uformuj mały placek i zwiń go z obu stron w okruchy.
Umieść kotlety w rozgrzanym oleju roślinnym. Smażyć na średnim ogniu przez około 4 minuty z jednej strony i kolejne 3 minuty z drugiej, przykrywając patelnię pokrywką.
Podawaj kotlety na ciepło lub na ciepło, możesz z dodatkiem lub sałatką, świeżymi ziołami.