dania główne 18.02.2022

soczyste kotlety z indyka

35 min
4 porcje
Soczyste kotlety z indyka
0

Chcesz poznać sekret prawdziwych soczystych kotletów? Następny przepis dla Ciebie! To bardzo proste: przed pokonaniem mięsa zawiń je w folię spożywczą lub torbę. Pozwoli to zaoszczędzić sok i sprawi, że proces będzie wygodniejszy.

Składniki

  • Indyk (filet) – 500 g
  • mąka - 3 art.
  • Olej roślinny - 60 ml
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • jaja kurze - 2 kawałki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filety z indyka opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek włókien na kawałki o grubości około 1 centymetra.

Soczyste kotlety z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i lekko uderz młotkiem.

Soczyste kotlety z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Powtórz z resztą mięsa. Połóż półfabrykaty na talerzu, posyp solą i pieprzem.

Soczyste kotlety z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

W osobnym pojemniku ubij jajka mielonym pieprzem i solą.

Soczyste kotlety z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Przesiej mąkę i wlej na szeroki talerz.

Soczyste kotlety z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Kotlety obtocz najpierw w mące, a następnie w mieszance jajecznej. Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż kotlety przez 4-5 minut z obu stron.

Soczyste kotlety z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Powinieneś mieć piękną złotą skórkę.

Soczyste kotlety z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy