Chcesz poznać sekret prawdziwych soczystych kotletów? Następny przepis dla Ciebie! To bardzo proste: przed pokonaniem mięsa zawiń je w folię spożywczą lub torbę. Pozwoli to zaoszczędzić sok i sprawi, że proces będzie wygodniejszy.
Składniki
- Indyk (filet) – 500 g
- mąka - 3 art.
- Olej roślinny - 60 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- jaja kurze - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z indyka opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek włókien na kawałki o grubości około 1 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i lekko uderz młotkiem.
Powtórz z resztą mięsa. Połóż półfabrykaty na talerzu, posyp solą i pieprzem.
W osobnym pojemniku ubij jajka mielonym pieprzem i solą.
Przesiej mąkę i wlej na szeroki talerz.
Kotlety obtocz najpierw w mące, a następnie w mieszance jajecznej. Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż kotlety przez 4-5 minut z obu stron.
Powinieneś mieć piękną złotą skórkę.