
Zapiekanka z twarogu z kaszą manną jest delikatniejsza i bardziej miękka niż w przypadku mąki pszennej. Żurawina to świetna alternatywa, jeśli wśród degustatorów nie ma fanów rodzynek. Oprócz żurawiny do ciasta można dodać inne suszone jagody i owoce.
Składniki
- jaja kurze - 1 rzecz
- twaróg - 400 g
- Manka - 3 art.
- mleko - 120 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 1 szczypta
- żurawina (Jerky) – 2 art.
- masło - 15 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W misce ubij jajko i dodaj mleko, ubij widelcem.

Wlej semolinę do miski i dobrze wymieszaj. Pozostaw na kwadrans, aby semolina puchła.

Do innej miski wsyp ziarnisty twaróg, a także cukier, sól, żurawinę. Dokładnie wymieszaj.

Przenieś spuchniętą semolinę do miski z twarogiem i wszystko jeszcze raz wymieszaj.

Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem lub olejem roślinnym. Przenieś do niego masę twarogową i spłaszcz wierzch. Piec w 180 stopniach przez 25 minut.

Przed podaniem pozwól zapiekance nieco ostygnąć na stole, a następnie pokrój na porcje i podawaj. Do zapiekanki możesz podać śmietanę, dżem lub po prostu szklankę mleka.
