Szczególną cechą tego przepisu jest użycie dwóch głównych składników: ostrej papryki i czosnku. Ostra abchaska Adjika jest przygotowywana bez gotowania i octu. Ze względu na wysoką zawartość kapsaicyny przedmiot jest doskonale przechowywany przez całą zimę.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 500 g
- czosnek - 100 g
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostra papryka podwij kilka dni na słońcu.
Pokrój strąki i obierz nasiona. Ostrzejsza opcja okaże się, jeśli pominiesz ten etap.
Zmiel ostrą paprykę i czosnek w blenderze.
Dodaj przyprawy, sól i dobrze wymieszaj.
Włóż Adjikę do czystych, suchych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy