tkemali z orzechami włoskimi na zimę

40 min
16 porcji
Tkemali z orzechami włoskimi na zimę
Maria, stock.adobe.com
0

Każdy z pewnością zna gruziński sos. Przygotuj go z kwaśnej śliwki wiśniowej z dodatkiem różnych przypraw. Niedawno u sąsiada spróbowałem tkemali z orzechami włoskimi. Przepis okazał się dość prosty. Dzisiaj podzielę się nim z wami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej śliwkę wiśniową wodą, gotuj przez 20 minut i włóż do durszlaka.

Miękkie śliwki rozgnieć i obierz.

Zmiksuj masę w blenderze, aż będzie gładka.

Dodaj sól, cukier, przyprawy, posiekane orzechy i czosnek przepuszczony przez prasę.

Gotuj przez 5-7 minut, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy