Każdy z pewnością zna gruziński sos. Przygotuj go z kwaśnej śliwki wiśniowej z dodatkiem różnych przypraw. Niedawno u sąsiada spróbowałem tkemali z orzechami włoskimi. Przepis okazał się dość prosty. Dzisiaj podzielę się nim z wami.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 2 kg
- orzechy włoskie - 500 g
- czosnek - 50 g
- Utskho-suneli - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 15 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej śliwkę wiśniową wodą, gotuj przez 20 minut i włóż do durszlaka.
Miękkie śliwki rozgnieć i obierz.
Zmiksuj masę w blenderze, aż będzie gładka.
Dodaj sól, cukier, przyprawy, posiekane orzechy i czosnek przepuszczony przez prasę.
Gotuj przez 5-7 minut, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy