Jak łatwo zrobić pyszne Onigiri z łososiem w domu! Nadzienie może być różnorodne, owoce morza, różowy łosoś, łosoś lub kremsyr. Moje Ulubione z lekko solonym łososiem. Dzielę się przepisem, spróbuj.
Składniki
- ryż - 180 g
- łosoś - 150 g
- woda - 200 g
- cukier - 30 g
- ocet ryżowy - 30 g
- nori - 2 kawałki
- sos sojowy - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj ryż do Onigiri. Opłucz ryż kilka razy pod bieżącą wodą, a następnie gotuj na średnim ogniu. Gotuj, aż ugotuje się, dodaj ocet z cukrem i szczyptą soli do ryżu. Wymieszaj i odstaw na bok.
Weź łososia i pokrój go w drobną kostkę. Możesz kupić świeżego łososia i samodzielnie go posolić, możesz kupić gotowy.
Uformuj ryż w tortillę, umieść trochę nadzienia rybnego na środku i zwiń kulkę. z kulki tworzą trójkąt, jest to standardowy kształt Onigiri. Zawiń je w pasek nori i podawaj z sosem sojowym. Możesz również udekorować naczynie, posypując je sezamem.