W zeszły weekend próbowałem gotować shawarmę w pita z kurczakiem. Przekąska okazała się soczysta i smaczna. Okazało się również, że wygodniej jest pracować z ciastami niż z chlebem pita. Wystarczy usmażyć je na patelni, pokroić i odsłonić.
Składniki
- filet z kurczaka - 300 g
- ogórki kiszone - 2 kawałki
- pomidory - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- pieprz pepperoni (marynowany) – 2 kawałki
- masło - 40 g
- majonez - 2 art.
- śmietana - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
- Pita - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka na duże kawałki.
Roztop masło na patelni, włóż mięso i smaż przez 10 minut.
Połóż gotowego kurczaka na desce, posiekaj, posyp solą i pieprzem.
Pokrój marynaty, paprykę pepperoni, pomidory i obraną cebulę.
Połącz majonez, śmietanę i czosnek przepuszczony przez prasę.
Pitu smażyć na suchej patelni przez 3-5 sekund z każdej strony, naciąć krawędź i odsłonić.
Włóż do środka sos i mięso.
Dodaj pomidory, paprykę pepperoni, ogórki i cebulę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy