Onigiri z tuńczykiem i majonezem to dokładnie to, co robię jeśli chcę coś podobnego do sushi, ale żeby było łatwiej w przygotowaniu. Czasami zabieram mnie do pracy, gotuję dla gości lub mam coś do żucia przed telewizorem wieczorem.
Składniki
- ryż - 200 g
- nori - 2 kawałki
- tuńczyk - 150 g
- szczypiorek - 1 pęczek
- majonez - 50 g
- sos sojowy - 2 art. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż, ponieważ jest to główny składnik. Aby to zrobić, najpierw opłucz go pod bieżącą wodą, a następnie zalej wodą, podpal i gotuj przez 20 minut. Gdy ryż się ugotuje, dodaj trochę soli i odstaw na bok.
Przygotowanie nadzienia. Do nadzienia biorę lekko solonego tuńczyka. Pokrój tuńczyka w drobną kostkę, pokrój cebulę w cienkie pierścienie. Połącz tuńczyka, cebulę i majonez.
Kształtuj Onigiri. Aby to zrobić, weź małą porcję ryżu, zwiń kulkę i zrób tortillę. Umieść nadzienie na środku tortilli i zwiń w kulkę. Możesz zostawić kulkę, ale oryginalne Onigiri to Trójkąty z ryżu. Owinąć paskiem nori i podawać z sosem sojowym.