Na szybką przekąskę możesz zrobić shawarmę. Przepisów na tę popularną przekąskę jest wiele. Dziś proponuję opcję z kurczakiem, koreańską marchewką i pomidorami. Podczas smażenia mięsa dodaję trochę czosnku, ale nie jest to konieczne.
Składniki
- Pita (cienki) – 4 kawałki
- filet z kurczaka (gotowane) – 300 g
- koreańska marchewka - 200 g
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- sałata lodowa (duży) – 4 listek
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- majonez - 120 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka i podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Dodaj sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Pokrój pomidory w plasterki.
Rozłóż chleb pita na stole i posmaruj cienką warstwą majonezu.
Na środku ułóż liść sałaty, koreańską marchewkę, pomidory i kurczaka.
Wsuń boki do środka i zwiń ciasną rolkę. Powtórz z resztą pita i nadzieniem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy