Jak trudno jest znaleźć pyszne konserwy w sklepie: to mało soli, to ryba nie jest smaczna. O wiele łatwiej jest samodzielnie przygotować apetyczne danie. Opowiadam przepis na pyszne przetwory z makreli. Ryby można kupić świeże lub mrożone.
Składniki
- makrela - 1 kg
- liść laurowy - 3 kawałki
- ziele angielskie - 5 groszek
- czarny pieprz - 10 groszek
- Olej roślinny (bez zapachu) – 150 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 35 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wypłucz makrelę, wypatrosz, usuń głowę i ogon.
Pokrój rybę na małe kawałki, przykryj solą i pozostaw na 1,5-2 godziny w temperaturze pokojowej.
W przygotowanych słoikach umieść przyprawy i cukier.
Ułóż kawałki makreli ciasno, pozostawiając jedną trzecią pojemnika wolną.
Wlej olej roślinny, przykryj pokrywkami i włóż do rondla z ciepłą wodą.
Sterylizuj konserwy przez 4 godziny, ostrożnie wyjmij i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy