makrela w puszkach

4 godz. 30 min.
8 porcji
Makrela w puszkach
Kathleen, stock.adobe.com
0

Jak trudno jest znaleźć pyszne konserwy w sklepie: to mało soli, to ryba nie jest smaczna. O wiele łatwiej jest samodzielnie przygotować apetyczne danie. Opowiadam przepis na pyszne przetwory z makreli. Ryby można kupić świeże lub mrożone.

Składniki

  • makrela - 1 kg
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • ziele angielskie - 5 groszek
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 150 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 35 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wypłucz makrelę, wypatrosz, usuń głowę i ogon.

Pokrój rybę na małe kawałki, przykryj solą i pozostaw na 1,5-2 godziny w temperaturze pokojowej.

W przygotowanych słoikach umieść przyprawy i cukier.

Ułóż kawałki makreli ciasno, pozostawiając jedną trzecią pojemnika wolną.

Wlej olej roślinny, przykryj pokrywkami i włóż do rondla z ciepłą wodą.

Sterylizuj konserwy przez 4 godziny, ostrożnie wyjmij i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy