Połowa sierpnia to idealny czas na konserwowanie warzyw. Oprócz tradycyjnych przepisów polecam koniecznie przygotować lecho z papryki, pomidorów i cebuli. Półfabrykat może być podawany jako dodatek lub sałatka, a także używany do przygotowywania różnych potraw.
Składniki
- papryka - 1 kg
- pomidory - 2 kg
- cebula - 500 g
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 150 ml
- ocet jabłkowy - 100 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę i cebulę obrać, pokroić na duże kawałki.
Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.
W głębokim rondlu połącz sok pomidorowy, olej, mieszankę papryki i sól. Gotuj przez 15 minut.
Dodaj cebulę, paprykę i czosnek przepuszczony przez prasę. Kontynuuj gotowanie wszystkiego razem przez kolejne 20 minut.
Wlej ocet i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.
Włóż lecho do przygotowanych słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy