półfabrykaty na zimę
30.04.2023
gotowane buraki na zimę w słoikach bez sterylizacji
1 godz. 30 min.
1 puszka 1 L
Marynowane buraki na zimę to pyszna przekąska i gotowa baza do sałatek i pierwszych dań. Do konserw odpowiednie są rośliny okopowe dowolnej odmiany i wielkości. Lubię marynować małe okazy, które często pozostają po zbiorach.
Składniki
- Burak - 800 g
- woda - 250 ml
- ocet (9%) – 3 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze opłucz buraki i gotuj do miękkości. Następnie ostudź trochę i obierz.
Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik burakami.
Dodaj sól, cukier i ocet.
Zagotuj wodę i wrzącą wodą wlej buraki do słoika. Natychmiast zamknij słoik, potrząśnij nim kilka razy, aby rozpuścić sól i cukier. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy