Pamiętaj, aby ugotować pieczone bakłażany na zimę. To niesamowite przygotowanie, z którego o każdej porze roku z łatwością przygotujesz pyszny kawior. Wystarczy dodać pomidory, cebulę, przyprawy i ulubioną letnią sałatkę.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- oliwa z oliwek - 50 ml
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ułóż całe bakłażany na blasze wyłożonej folią. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wyjmij warzywa, lekko ostudź i posiekaj nożem.
Dodaj sól, olej i dobrze wymieszaj.
Włóż upieczony bakłażan do przygotowanych słoików i sterylizuj przez 10 minut.
Zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy